Saturday, September 27, 2014

Damailah hati ;)

Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani...

ALLAH.. Baca maksud Bismillah pun boleh menitis air mata. ALLAH maha pemurah.. Banyaknya rezeki yang diberi. Betapa hidup ini terlalu bergantung dan berharap dgn rezeki dariNya. ALLAH maha mengasihani. Berapa kali di saat kita sedih dan kecewa kita mengadu padaNya? Apa yang kita rasakan adalah ketenangan. ALLAH campakkan ketenangan dalam hati kita. Kerana Dia tahu kita perlukan ketenangan. ALLAH maha mengasihani.

Hari ni saya cuti. Anak yang kedua chicken pox selepas dua minggu si abang kena. ALLAH. Dugaan ini. Entah kenapa terasa berat dugaan kali ni. Tapi Saya yakin ada hikmah. Sudah berapa lama Allah bagi kesenangan dan kebahagiaan? Baru dua minggu Allah bagi kesusahan, wajarkah saya mengeluh?

ALLAH. Saya akui. Rutin hidup kadang-kadang melalaikan saya. DugaanMu ya Allah, membuatkan saya 'berehat' dan berfikir sejenak. Betapa saya jauh dari Allah. Jauh dari al-Quran. Saya rindukan ketenangan dan kedamaian. Ya, itu fitrah. Terima kasih ya Allah kerana dugaan ini telah menyedarkan saya kembali.

Suatu masa dahulu, pernah hidup saya diuji dengan dugaan yang hebat. Di saat itu, hanya pada Allah tempat bergantung dan mengadu. Sehinggalah dugaan itu beransur hilang dari kehidupan saya. Hilang bersama jauhnya saya dari Allah. Saya solat. Tapi tak kusyuk. Saya mengaji tapi xmenghayati. Curangkah saya padaMu?

Andai hati ini boleh berkata-kata.. Tentu sudah mengeluh dengan titik-titik hitam yang hadir. Ya Allah sucikan kembali hati ini. Damaikan ia. Tenangkan ia. Sesungguhnya hati itu raja dalam diri. Andai hati kotor, hidup ini tiada arah tuju. Sedangkan Allah dan akhirat tujuan hidup kita.

Saya menulis. Sebab saya suka menulis. Apa yang saya suarakan adalah dari hati saya. Tak pernah untuk memburukkan atau menjatuhkan sesiapa. Tapi saya belajar sesuatu. Tulisan mempunyai kuasa yang besar. Jika tersilap tafsiran, saya akan menyinggung perasaan orang lain. Ya Allah. Satu satu perkara yang paling saya risaukan. Kecintaan pada menulis, saya pernah menulis novel. Hajat sebenar memang ingin dihantar ke syarikat penulisan. Sudah pernah email dan berbalas. Tetapi berhenti di situ. Kerana saya risau. Maksud penulisan disalah tafsir dan tidak sampai maksudnya. Akhirnya tinggal menjadi simpanan peribadi. Satu-satunya insan yang pernah membaca novel tulisan saya adalah suami saya sendiri. Walaupun dia baca tanpa kebenaran dan pengetahuan saya ketika itu. Tak apalah, saya akan terus menulis dan menulis di sini.. :)

No comments:

Post a Comment

What do U think?