Friday, October 22, 2010

Ketenangan yang dicari.

Assalamualaikum..
salam sejahtera semua.. ;)

Em.. dah lama x menaip kat sini.. ntah ada ke x lg yg membaca blog ni.. hii.. xpela if xde org baca pun, tp penulis blog ni still mau meneruskan blog yg xseberapa ini.. coz blog inilah pendengar setiaku.. ;))

Di saat kita selalu mengeluh akan dugaan yg menimpa diri kita.. rupanya ada insan lain yg lagi besar dugaannya... Aku belajar banyak benda daripada kisah hidup seorang student aku.. yang mungkin barangkali ketika ini masih bersedih...

Biar sahaja aku menamakan dia S. S seorang remaja perempuan yang biasa sahaja.. namun, sape tahu di sebalik wajahnya itu, tertulis kisah hidup yang sgt teruji... Mungkin Allah tahu dia seorang yg tabah..

semasa mendaftar di kmpp, S sudah kehilangan ibunya.. S mempunyai dua beradik sahaja, dia dan abangnya.. semasa belajar di sini, S juga berulang alik menjaga ayahnya yg sedang terlantar sakit di hospital.. Cuba bayangkan, S hanyalah seorang remaja perempuan 18 tahun, yg masih baru ingin meneroka kehidupan di dunia ini.. Namun, mungkin Allah mahu mengingatkan S bahawa tiada apa pada kehidupan dunia, hanya akhirat yang kekal abadi..

Semasa ujian pertengahan semester pada Julai lepas, S mendapat berita tentang pemergian ayah tercinta sewaktu sedang bertungkus lumus menjawab soalan peperiksaan. Ya Allah, besar sungguh dugaan-Mu buatnya.. "sabarlah S..." mungkin itu ungkapan yg sering didengarnya..
Namun, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul....

Walau kematian ayah tercinta, S masih meneruskan perjuangannya di kolej.. semangatnya tdk luntur seperti sesetengah pelajar yg berhenti sekerat jalan dek kerana tidak tahan dengan dugaan belajar.. tidak hairanlah S tersenarai sebagai calon berpotensi 4 flat di kolej...

Namun, masa peperiksaan akhir semester 1, semalam.. sewaktu S dan rakan-rakannya y lain sedang berjuang menduduki peperiksaan Matematik kertas 1, S mendapat satu lagi berita yang mungkin xterduga olehnya... iaitu kematian abang tercinta.. Ya Allah, ingin saja ku bertanya, kenapa abang S pergi di saat dia sedang menduduki peperiksaan yang bakal menentukan masa depannya? tapi.. Allah tahu segala-galanya yang tersembunyi di sebalik kejadian.... Ya Allah, tabahkan hati S..

Sekarang.. tinggallah S sebatang kara.. tanpa ibu.. tanpa ayah.. tanpa abang... Ya Allah, aku tahu S seorang remaja yang istimewa... yg Engkau pilih untuk Engkau tingkatkan darjatnya disisi-Mu... Engkau berilah S kekuatan.... Semoga S masih kuat dan bersemangat untuk meneruskan peperiksaan Fizik kertas 2 pada hari Selasa depan.... Aku sebagai gurunya sangat mendoakan kejayaan S... Dari hatiku yang tulus....

Kisah S banyak memberi pengajaran kepadaku..... Jika aku merasakan kehidupan aku sentiasa teruji.... ada lagi yang lebih besar dugaannya.. salah satunya dari pelajarku sendiri...

Mungkin aku mencari ketenangan... yang mungkin hanya akan aku dapat dengan kembalikan seluruh jiwa ragaku pada-Nya yang Esa...

Alhamdulillah... Aku menemui penyelesaian kepada kebuntuan ini.. ;)

3 comments:

  1. mm..speechless..nk mgeluh memang xbleh..moga dbri lebih kekuatan pd dia..Allah jua yg Maha Mengetahui..

    ReplyDelete

What do U think?